Medierea conflictelor în şcoli


Şcoala Gimnazială “Petre Ghelmez” desfăşoară în parteneriat cu alte 22 de unităţi de învaţământ din Bucureşti proiectul “Managementul conflictelor în şcoli”.

Proiectul se desfăşoară în două etape şi anume:

Într-o prima etapă se fac cursuri de câte 3 ore în care elevi, părinţi şi profesori află care sunt motivele care duc la apariţia conflictelor, cum le putem evita sau cum le putem rezolva.

În a doua etapă, câte 10 elevi din fiecare unitate de învăţamânt vor participa la cursuri care vor totaliza 10 ore, unde vor învaţa cum pot fi elevi mediatori.

Conflictul este prezent în viaţa zilnică a fiecăruia dintre noi. De multe ori apare din lucruri mărunte care pot fi evitate, lucru ce ar duce la îmbunătăţirea calităţii vietii tuturor.

Legat de şcoală apar conflicte între elevi, elevi şi profesori, elevi şi părinţi, părinţi şi profesori. Multe dintre ele pot fi evitate dacă învăţăm tehnicile necesare. Aceasta este ideea proiectului şi el este implementat cu dorinţa de a transforma şcoala într-un mediu mai puţin conflictual. Nu avem pretenţia că de mâine nimeni nu se va mai certa. Sperăm însă ca măcar câţiva dintre participanţi sa înceapă să aplice cele învăţate şi să observe singuri efectele pentru a le transmite mai departe.

Din feedback-ul primit de la elevi rezultă că aceste tipuri de cursuri sunt apreciate, le sunt folositoare şi că este timpul ca şcoala să acorde importanţa cuvenită şi inteligenţei emoţionale.